Wino, piwo, wódka. Domowy wyrób

Wydawnictwo: Wydawnictwo AA
Dostępność: BRAK W MAGAZYNIE
Kod katalogowy: 881537
Stara cena: 39,90 zł
19,90 zł
Ship to
*
*
Shipping Method
Sposób wysyłki
Przewidywane doręczenie (od dnia wysyłki)
Cena
Podaj kod pocztowy, aby wyliczyć koszty wysyłki

Mija czas odmierzany kolejnymi książkami. Następna zakończona z tegoroczną wiosną deszczową i zimną. Właśnie w taki czas docenia się przyjaźń, wspólne wieczory. Domowa spiżarnia aż kusi. Jeśli poświęciliście czas moim poprzednim książkom, to są w nich rozmaite wędliny, przetwory, nalewki itp. Napawają Was dumą, a gości sycą smakiem dodam teraz nowe. Wina, piwa, miody to znane trunki a jednak do tej pory się nimi nie zajmowałam. Za namową wydawcy, który dba abym się nie starzała bezczynnie, podjęłam wyzwanie. Temat nie jest mi obcy, razem z mężem zajmowaliśmy się tym wiele lat.

Czasami dochodziło do sytuacji dramatycznych i śmiesznych jednocześnie. Jak wtedy, gdy ustawiony w szafie, zbyt szczelnie zatkany dymion eksplodował w czasie fermentacji. Czasy były trudne, komuna, a my w jednej minucie pozostaliśmy pozbawieni, na jakiś czas, większości ubrań. Tyle sprzątania, prania, a zapach i tak prześladował nas przez kilka tygodni. Teraz po latach wspominam to z rozrzewnieniem i z uśmiechem przypominam sobie nas zdezorientowanych tym co się stało, zjednoczonych w wysiłku szybkiego usunięcia skutków „wybuchu”.

Podejmując trud przygotowania własnych win tych gronowych wytwarzanych z winogron, białych i czerwonych oraz owocowych z owoców świeżych: jabłek, gruszek, czereśni, pigwy, śliwek, moreli, pomarańczy, wiśni, truskawek, rabarbaru, porzeczek, morwy, malin, jeżyn oraz derenia, czarnego bzu, głogu, jarzębiny, tarniny ale również z suszonych nawet tych orientalnych jak figi, daktyle, rodzynki do wina z żyta, ziołowego (wermut), wina musującego i miodowego.

Polska specjalność miody pitne: dwójniaki, trójniaki i czwórniaki to najstarsze napoje alkoholowe na naszych ziemiach i inaczej jak wino nie „idą do głowy” tylko „w nogi” co oznacza, że pijący pozostaje trzeźwy jedynie nie może się ruszyć z miejsca. Najbardziej skomplikowany jest proces przygotowania piwa ale nie ma rzeczy niemożliwych więc i z tym sobie poradzimy. W handlu dostępne są gotowe zestawy do przygotowania piwa więc dalsze czynności są proste. Piwa Ale, Lagery nie będą dla Was tajemnicą. W książce czekają również na odkrycie: bowla, poncz, krupnik litewski i kminkówka. Zapraszam, aczkolwiek pamiętajcie o umiarze.

Eleonora Trojan

Mija czas odmierzany kolejnymi książkami. Następna zakończona z tegoroczną wiosną deszczową i zimną. Właśnie w taki czas docenia się przyjaźń, wspólne wieczory. Domowa spiżarnia aż kusi. Jeśli poświęciliście czas moim poprzednim książkom, to są w nich rozmaite wędliny, przetwory, nalewki itp. Napawają Was dumą, a gości sycą smakiem dodam teraz nowe. Wina, piwa, miody to znane trunki a jednak do tej pory się nimi nie zajmowałam. Za namową wydawcy, który dba abym się nie starzała bezczynnie, podjęłam wyzwanie. Temat nie jest mi obcy, razem z mężem zajmowaliśmy się tym wiele lat.

Czasami dochodziło do sytuacji dramatycznych i śmiesznych jednocześnie. Jak wtedy, gdy ustawiony w szafie, zbyt szczelnie zatkany dymion eksplodował w czasie fermentacji. Czasy były trudne, komuna, a my w jednej minucie pozostaliśmy pozbawieni, na jakiś czas, większości ubrań. Tyle sprzątania, prania, a zapach i tak prześladował nas przez kilka tygodni. Teraz po latach wspominam to z rozrzewnieniem i z uśmiechem przypominam sobie nas zdezorientowanych tym co się stało, zjednoczonych w wysiłku szybkiego usunięcia skutków „wybuchu”.

Podejmując trud przygotowania własnych win tych gronowych wytwarzanych z winogron, białych i czerwonych oraz owocowych z owoców świeżych: jabłek, gruszek, czereśni, pigwy, śliwek, moreli, pomarańczy, wiśni, truskawek, rabarbaru, porzeczek, morwy, malin, jeżyn oraz derenia, czarnego bzu, głogu, jarzębiny, tarniny ale również z suszonych nawet tych orientalnych jak figi, daktyle, rodzynki do wina z żyta, ziołowego (wermut), wina musującego i miodowego.

Polska specjalność miody pitne: dwójniaki, trójniaki i czwórniaki to najstarsze napoje alkoholowe na naszych ziemiach i inaczej jak wino nie „idą do głowy” tylko „w nogi” co oznacza, że pijący pozostaje trzeźwy jedynie nie może się ruszyć z miejsca. Najbardziej skomplikowany jest proces przygotowania piwa ale nie ma rzeczy niemożliwych więc i z tym sobie poradzimy. W handlu dostępne są gotowe zestawy do przygotowania piwa więc dalsze czynności są proste. Piwa Ale, Lagery nie będą dla Was tajemnicą. W książce czekają również na odkrycie: bowla, poncz, krupnik litewski i kminkówka. Zapraszam, aczkolwiek pamiętajcie o umiarze.

Eleonora Trojan

Specyfikacja
Attribute nameAttribute value
Podtytuł...oraz inne wyborne specjały
ISBN978-83-61881-53-7
Okładkatwarda
Liczba stron160
Wymiary170 x 240 mm
AutorEleonora Trojan
Rok wydania2010
Napisz własną recenzję produktu
  • Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać recenzje
*
*
Zły
Doskonały
*
*
*
Specyfikacja
Attribute nameAttribute value
Podtytuł...oraz inne wyborne specjały
ISBN978-83-61881-53-7
Okładkatwarda
Liczba stron160
Wymiary170 x 240 mm
AutorEleonora Trojan
Rok wydania2010
Znaczniki produktu